Szoba átalakítás haladóknak

Unod már a régi bútorokat? A régi elrendezést? A kopott színeket? A rengeteg kacatot? A felesleges holmikat? Változtass! Rendezd át! Fesd újra! Alakítsd át!

Te milyen típus vagy?

Humoros? Komoly? Elveszett benned a fiatalság? Szabad szellemű? Komor? Gótikus? Felfrissült? Extrém? Egyszerű? Laza? Színes? Egyéni? Különc? Nosztalgikus?

És milyen a szobád?

Világos? Sötét? Fantáziadús? Retro?  Zsúfolt? Kacatos? Rendezett? Komoly? Bohókás? Praktikus? Kreatív?

Az emberek képesek egy év alatt is olyan változásokra, amikkel magukkal húznak bizonyos kompromisszumokat. Főleg, ha a gyerek pici korától kezdve még 24 éves korában is ugyanabba a szobába tér haza. Hány átalakításon ment keresztül az a kis kuckó? Igen, megszámlálhatatlan stílust éltek meg falai és bútorai. De talán pont ezért ilyen izgalmas ez, hogy tudunk újulni, újítani magunk körül. A környezetet, frissítjük a helyet, ahol élünk. Velünk együtt nő fel, komolyodik, színesedik. Az a legjobb a lakberendezésben, hogy végtelen variáció áll rendelkezésünkre. Egy szoba lehet millió féle, olyan amilyen a mi stílusunknak megfelel. Egy szoba minket tükröz. Amíg két ember nem ismeri egymást, de bemennek egymás lakrészébe, olyan mintha a lelkének küszöbén lépnének át. 

Ha egy szoba rendezetlen és nem fordítanak rá elég gondoskodást, az belső tulajdonságainkat tükrözi, mint ahogyan az is, ha praktikusan és kreatívan be van rendezve.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lássunk pár kreatív szobát:

Félre értés ne essék, de nem feltétlenül van szükségünk lakberendezőre, és rengeteg pénzre. Ma már vannak egészen kreatív ötletek, amivel olyanra varázsolhatod a szobád, olcsón, amilyenre azt te megálmodtad. Ha komolyan gondolod az átalakítást, kisebb odafigyelés, utánajárás, kutatás és gyűjtögetés (újrahasznosítható tárgyak) és sikered lesz. A különleges darabokra mindig várni kell, de a türelem tökéletes szobát terem.

És, hogy mi dobja fel a legjobban a szobánk stílusát?

Egy-egy különleges bútordarab. Színes festmények. „Csoda” lámpák. Mintás függönyök, szőnyegek. És bármi, amit el tudunk képzelni, hogy velünk lakjon egy szobában.

Kreatív alkotást kívánok!

Közeleg a nyár

Ha az élet citromot ad, csinálj belőle limonádét! – szerintem mindannyian ismerjük már ezt a „közmondást”.

A nyár egyre sebesebben közeledik felénk, nekünk pedig gondoskodnunk kell a megfelelő folyadék bevitellel; de miért ne tehetnénk ezt kreatívan. Az egyik legkedveltebb nyári hűsítő a limonádé. Ha valaki csak az „eredeti” recept szerint ismeri, citrom, víz, cukor, fel kell világosítsam a nagyérdeműt, hogy ennek a frissítő nedűnek már több fajtája létezik és szabadon „dobálhatjuk” bele az összetevőket.

Amire szükségünk van:

-   citrom, ízlés szerinti mennyiségben

-   ásványvíz – vagy buborékmentes víz, annál jobb minél hidegebb

-   cukor

-   menta levél

-   jégkocka

És, amivel feldobhatjuk mind az ízt és mind a dekorációt:

-   dinnye szeletek

-   eper

-   áfonya, kiwi, lime, grapefruit (bármilyen gyümölcs)

A jégkockára is van egy praktikus ötletem: nincs szükségünk másra, mint egy darab lime-ra, vízre, és pár szál menta levélre.

A leveleket apróra vágjuk, a lime-ot úgyszintén, egyet-egyet a jégkocka tartóba rakunk, öntünk rá vizet és már mehet is a mélyhűtőbe. Látványos és egyszerű megoldás. Limonádéhoz tökéletes. 

Gondolom a „sima” limonádé receptjét mindenki ismeri már, de nézzünk meg egy citrusos különlegességet, ami emeli az élvezetet.

Narancsos – grapefruitos limonádé:

-  narancs, citrom, grapefruit

-  víz (szénsavas, vagy mentes)

-  cukor

-  mentalevél, jégkocka

Elkészítés:

A gyümölcsök levét kifacsarjuk és a kancsóba öntjük. Hozzá adjuk a cukrot és elkeverjük. A frissen mosott menta leveleket beleszórjuk. Kb. 10 db jégkockát dobunk hozzá (ízlés szerint). Felöntjük ásványvízzel, ez függ a kancsó méretétől. Poharakba töltjük és a citrus gyümölcs szeletekkel díszítjük.

Ehhez hasonló recepteket, bárhol találhatsz az interneten. Javaslom a kreativitást ilyen téren, mert nagyon finom J és nem beszélve arról, hogy hűsítő és egészséges. Nincs benne tartósítószer és a friss gyümölcsök feldobják vitamin tartalmát. Csak ajánlani tudom, az effajta üdítőket a nyár legmelegebb napjain! Kreatív alkotást! 

Hiányzó cím!

Manapság nagy divatja lett az álomfogóknak. Tetoválásokként, lakásdekorációkként épp úgy közkeletűek, mint ahogy fülbevaló vagy nyaklánc formában. A továbbiakban bemutatjuk nektek, hogy készíthettek egyszerűen álomfogót.

Az álomfogó, más néven: álomcsapda az észak-amerikai indián kultúrából származik. Ez egy kézzel készült tárgy, aminek alapját fűzfából készült karika adja, amire laza hálót szőnek. Ezt személyes, illetve szentelt kiegészítőkkel díszítik, pl madártollakkal vagy gyöngyökkel.

Az eredetéről:
Az álomfogó legendája az ojibwa törzsből származik. De az évek múlásával az 1960-as 70-es évek pánindián mozgalma során a többi indián népcsoport is átvette ezt a szokást. Így lett ez a különböző indián törzsek egységének szimbóluma.

A hagyomány szerint kör alakú keret készítenek, majd állati ínból vagy vékony fonalból hálót készítenek rá. Az álomfogót az ágy fölé akasztják, mintegy bűbájként használva, hogy megvédjék gyermekeiket a rémálmoktól. Mivel a fűzfából készített álomfogó elszárad, nem él örökké, ezzel jelzi azt, hogy a gyermek átlépett a felnőttkorba. Az indiánok hisznek benne, hogy az álomfogó kiszűri a rossz álmokat: „A jó álmok átjutnak a nyíláson, a rossz álmok viszont csapdába esnek a hálóban, s elvesznek a hajnal fényében.”

képek forrása: www.favim.com

Tojásfestés, húsvét, DIY!

Mivel közeledik a húsvét, így mos néhány tojásfestéssel kapcsolatos tippet mutatunk meg nektek. Az elkészítésük nem igényel nagyobb kézügyességet, aki eddig nem festett tojást, hát itt az idő! Bátran lehet gyakorolni ezeket az egyszerű technikákat! Tojásfestésre fel!

Legelső lépés minden technikánál, hogy a tojásokat fújjuk ki, vagy esetleg főzzük meg, ha kisgyerekkel együtt dolgozunk.

A következő tojásokhoz csak tojásfestésre lesz szükségünk. Ezt különböző kisboltokban, nagy bevásárlóközpontokban és kreatív vagy művészboltokban megvásárolhatunk, főleg így az ünnepek közeledtével. Mivel sokféle van, fajtánként változik az elkészítésük. Van amit forró vízben, kis ecettel kell bekeverni, van amit hideg vízben, így fontos, hogy a csomagoláson található útmutatót kövessük. Miután megvan a festék, mártsuk bele a tojásokat az egyenletes felület elérése érdekében. Ezek után csak a száradást kell megvárnunk.

kép forrása: www.favim.com

A következő technika a dekupázs technika. Ehhez is tojásra van szükségünk és dekupázs ragasztóra. A kifújt tojásokra vékony papírszalvéta darabokat teszünk, tetszőlegesen kivágott mintával, majd egy ecsettel a festéket eloszlatjuk a szalvétán, rálapogatva azt a tojásra. Fontos, hogy fehér alapú szalvéta legyen, hogy száradás után pedig csak a színes minta látszódjon.

kép forrása: www.favim.com

Persze természetes alapanyagokat is használhatunk. Például a vöröshagyma héjat a tojás főzővizébe tesszük, így színezi azt vörösre. Minél tovább hagyjuk benne annál vörösebb lesz. A főzővízbe ibolya szirmait helyezve lilás kékes tojást kapunk. Zöldre pedig a zeller, petrezselyem és a spenót színezi a tojást.

 

 

Kreatív dolgok 1#

Ebben a cikkben olyan kreatív dolgokat fogok bemutatni, amiket bármikor könnyedén elkészíthetsz. Akár szuper dekorációnak, akár ajándéknak.

 

Ha a szobába, vagy a nappaliba szeretnénk egy szép dekorációt a falra, de nem akarunk tapétázni, van egy egyszerűbb és praktikusabb módszer. Nincs is szükségünk, csak egy fekete filcre, vagy vékony ecset - attól függ milyen típusú mintát szeretnénk rajzolni - fekete festékre és egy ügyes rajzos kézre. 

 

Ez a megoldás személyes kedvencem. Bármilyen üveggel, meg lehet oldani, és remek kiegészítő kerti vacsorákhoz, szülinapi partikhoz, romantikus találkozókra... Használhatunk befőttes üveget, boros üveget, sőt ha elég ügyesek vagyunk, villanykörtét. Szükségünk lesz még apró mécses gyertyákra, pár darab madzagra, amivel felakasztjuk az üveget - ha olyan megoldást választunk - de lehet a lépcsőre, vagy az ablakba helyezni a kis világítósakat.

 

 

 

Ki ne emlékezne ezekre a figurákra. Akár az óvodából, vagy iskolából? A gyerekeknek szívesen tanítják ezt a vicces könnyen elkészíthető játékot. Nem kell hozzá túl sok mindent beszerezni. (ragasztó, olló, filc anyag - több színben- színes papír, apró szemek...) 

 

 

A manapság igen kedvelt dekoráció a papírfigurák. Amire szükségünk van olló, cérna, bármilyen papír. Kreatív fantáziánknak ne szabjon határt, hogy miféle mintákat vágunk ki. Lehetnek madarak, pillangók, szívecskék. A lényeg, hogy sok legyen belőlük és indulhat a játék. Felfűzhetjük, ragaszthatjuk. Falra, ajtóra. Hangulatos, látványos, hatásvadász. 

 

 

 

 

 

Kreatív alkotást! :)

A facebook függőség – népbetegség

Elég keveset beszélünk a témáról, pedig a mentális „betegségek” ugyanolyan veszélyesek az emberi társadalomra, mint a madárinfluenza, vagy a kergemarhakór. Az emberek közé egyre jobban beékelődik a technológia. Az okos kütyük átveszik felettünk az irányítást. Régen még csak az autókban volt megtalálható a navigációs rendszer, ma már előkapod a mobil készüléked és se perc alatt elő varázsolja neked a pontos útvonalat, hibátlan navigációval.

Ezzel nem is lenne semmi baj. A világ fejlődik és okosodik; de mi az a „játék”, ami bárkinek a telefonján megtalálható, és akién nincs, az már őskorinak számít?

Facebook. A közösségi oldal, ami összeköti az egész világot. A feltalálója Mark Zuckerberg, aki már megszámlálhatatlanul sok pénzt keresett eme technológiájával.

Mi meg azóta „lógunk a facebookon”.

 

 

Függő vagy-e, és mennyire vesztél el a like-ok világában? Nem is olyan nehéz kísértésbe esnünk, hiszen már nem csak otthon, hanem a telefonunkról is bármikor csatlakozhatunk a mágneses világhoz. Kihalásszuk az érdekesebbnél érdekesebb híreket, cikkeket, megosztásokat, képeket és belekerülünk a bűvkörébe. Egyszerűen nem fogunk tudni leállni.

Facebookozunk otthon, a munkába/iskolába menet. Az utcán, séta közben a tanórán… Szinte mindig, amikor csak szabad lesz a kezünk.

 

Megosztunk, „lájkolunk”, kiírunk valami kevésbé fontos hírt, aztán letöröljük, mert úgy van hozzá kedvünk. A kék logó bele égett a tudatunkba és nem tudunk nélküle létezni. A baráti összejöveteleken legalább két-három ember mindig lesz, aki közben a telefonján lóg, és épp pötyög.

„Csak az egyik ismerősömmel chatelek, akit már rég láttam”, „Ezt meg kell osztanom másokkal is, mert fontos esemény az életemben.” „Ez még nem függőség, ha szeretek „lájkolgatni”. Nyugtatjuk magunkat mindannyiszor. Ez még nem számít betegesnek.

Még is őszintén belegondoltunk már, hogy hányszor sétáltunk úgy a barátunk mellett, hogy többször kérte, rakjuk már el a telefont? És társaságban hányszor maradtunk le a fergeteges pillanatokról, mert épp a facebook üzenő falat böngésztük?

Megkérdeztük-e már ezt valakitől, hogy ez a kis „szokás” mikor fog túlnőni rajtunk és zár el végérvényesen a szociális világtól?