Tea, reggel, délben, este

Mivel kezded a napod? Ébredés után egyből csoszogsz a kávéfőzőhöz, vagy leszűrsz egy csésze gyümölcsteát?

Valamelyik nap kutakodtam kicsit és már régóta csiklandozza a fantáziám egy (szó szerint) teasütemény. Mégis hogy lehet elkészíteni, miből? És tényleg olyan nehéz megcsinálni, mint ahogy azt állítják, és a képeken csak a fotosoptól, olyan elképesztően ínycsiklandozó, vagy ez komolyan ilyen a valóságban is? Ideje kipróbálni. 

Itt van tehát a recept: 

Amire szükségünk van:

Mártáshoz:

Szükség lesz még:

  • 1 éles késre
  • 1 vastagabb szívószálra

Az elkészítés:

  1. A szoba hőmérsékletű margarint habosra keverjük a tojásokkal, a cukorral és a vaníliás cukorral.
  2. Egy másik edényben a liszthez szórjuk a sót és a sütőport, majd összekavarjuk.
  3. A margarinos masszához szórjuk a sütőporos lisztet. Reszeljük bele a citrom héját.
  4. Alaposan összedolgozzuk. Ne ijedjünk meg, elég lágy lesz a tészta. Tegyük a hűtőbe pihenni 1 órára.
  5. Erősen lisztezett felületen nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra.
  6. Vágjuk 2,5×3-3,5 cm méretű téglalapokra. Minden tésztadarab két-két sarkából vágjunk le keveset.
  7. Óvatosan tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe kicsit távol egymástól.
  8. A szívószállal készítsünk lyukat a cérnának.
  9. Előmelegített sütőben 180 fokon 7 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
  10. Vigyázzunk, mert hamar megpirul és akkor kemény lesz. Hagyjuk kihűlni.
  11. Olvasszunk fel kb. 10 dkg étcsokoládét 2 ek olajjal vízgőz felett. Mártsuk bele a filterek alját. Tegyük szikkadni sütőpapírra.
  12. Ha a csoki megkötött, könnyen leválik a papírról.

És az eredmény: 

Ízlés szerint díszíthetjük! 

Így összeköthetjük a kellemest a hasznossal, ha nincs időnk reggelizni, a lefőzött kávé/tea mellé tökéletes választás. Akár nassolni valónak ebéd előtt, vagy után. Készítsük el bátran! Kreatív alkotást! 

Kapcsolat

Légy a társszerkesztőnk! Ha szeretnél belekóstolni, hogy mégis milyen a mi munkánk, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Email: aniko.mm@gmail.com

Illetve a Facebook oldalra is várjuk az üzeneteket! 

FacebookKözélet

Kreatív étkezés

Az ebéd életre kelt. A reggeli lemászott a tányérról. A vacsora, pedig visszapislog ránk.

Rengeteg anyuka szenved attól a fennálló helyzettől, hogy a gyerek nem eszik rendesen. Főleg nem egészséges ételeket. A gyerkőcöknek van egy olyan korszakuk, amikor csak a nutellás kenyér és a tejbe golyócskák jelentik a táplálékot; és nem is kívánnak semmi mást. Reggeli, ebéd vacsora és a picur nem evett ma sem semmi mást, csak csokoládét és kenyeret.

De az igazán kreatív-gondoskodó anyukák nem hagyják ezt, és ami az étkezést illeti ötletesen megfogják csemetéik fantáziáját. Evésre csábító, szinte életre kelt ételkülönlegességeket raknak gyermekük elé, akinek kíváncsiságtól vezérelt fantáziáját muszáj megetetnie. Pedig, csak egy szalámis szendvics, vagy egy zöldség és gyümölcstál van előttük.

 

Nem is kellenek különlegesebb hozzávalók, elég ha kicsit több időt szánunk a szendvics és egy-egy saláta elkészítésére. 

A személyes kedvencem, pedig a reggeli, amit még én is szívesen látnék a tányéromon. :) 

Ha nincs elég kreativitásunk egy kemény és fárasztó nap után, az interneten bárhol találunk egy két ötletes pislogó ételkészítményt, amit bátran tálalhatunk csemeténknek. Garantált a siker!

Ezerarcú szeretet

Szeretsz kedveskedni a szeretteidnek? Van türelmed régi tárgyakból valami újat varázsolni? Akkor ez a cikk neked való!

Nincs ünnep, sem születésnap, se névnap, mégis megszeretnéd lepni kedvesed, vagy szüleid-nagyszüleid. Itt találsz ár ötletet, ami mosolyt varázsolhat az arcukra. 

Meglepheted szerelmed egy kreatív reggelivel, amihez nem kell túl sokat gondolkodnod, és ráfizetned. Nincs másra szükséged, mint pár darab tojásra, fűszerekre és kenyérre. 

Felszeretnéd díszíteni a szobád, vagy a tesódét valami extra kreatívval. Nekem van egy tök jó ötletem, ami szintén olcsó, könnyen elkészíthető és látványos újulás a szobádnak. Bárhová rakhatod ezeket a papír szíveket, akár az ágyad fölé, az íróasztalodhoz, még a fürdőben is megállja a helyét. Ötletelj. Amint látod itt sincs sok mindenre szükséged, csak egy ollóra, színes papírra, és ragasztóra.

Anyukáknak és nagymamáknak megfelelő meglepetés: Ha kicsit több időt szánsz a dologra, szerzel magadnak színes anyagot és leülsz apró szívpárnákat varrni. Amit bárhová felakaszthatsz, hogy még szembetűnőbb legyen.

Falvédőhöz tökéletes dísznek számít ez a rózsás szív, amihez már több idő, figyelem és türelem szükségeltetik. De nem lehetetlen az elkészítése. :) Össze kell válogatni hozzá a megfelelő színes anyagokat, kivágni és formára hajtogatni őket, majd ragasztani vagy varrni, hogy megkapjuk a megfelelő mintát. 

Ezt a kis apróságot, pedig még magadnak is elkészítheted, ah szereted a kötött-fonott karkötőket. Gyerekeknek viszont megfelelő meglepetés.

Válaszd ki a megfelelőt és alkoss! Jó munkát kívánok! :)

Az igazi vintage készlet

Csodás színek, szédületes minták, egy igazi stílus; A régi minőségi!

Nemrég rátaláltam egy oldalra, ahol olyan kiegészítőkre találtam, ami nem csak a saját szemünket gyönyörködteti, hanem irigyeket is szerezhetnek. 

A mostanság nagy divatnak számító vintage uralkodik a tabellán. Az öltözéktől a lakberendezésig bárhol felnyitja szemünket az újdonságra. Jobban mondva egy olyan régi korra, amit már hajlamosak vagyunk/voltunk elfelejteni. De úgy látszik a stílus halhatatlan és újra tombol. Visszatérve az oldalra, ahol egy muffinos kerámia teás kannán akadt meg a szemem, gyorsan kattintottam és utána néztem miféle és hogy szerezhetek be magamnak egy ilyen különlegességet. Kiderült, hogy a teás kanna egy 50-es évek Amerikáját idéző termékcsalád része, ahol számos "testvére" várja, hogy valaki megrendelje őket. 

Az oldalt a facebookon: RusztikHome és Hivatalos oldalon is: http://rusztikhome.hu/ megtaláljátok.

A készlet tartalmából még: 

Bátran nézzetek itt szét, mert szinte mindenhez találtok magatoknak kiegészítőt, kelléket, ajándékot. Aki szereti az olasz, francia, spanyol "akcentust" itt otthonra lel. 

Eper szezon

Nincs olyan ember, aki ne szeretné ezt a piros finomságot. Frissen a kertből szedve a legfinomabb. Eper natúran, vagy tejszínhabbal díszítve, cukorba mártva, csokival leöntve... Ki hogy szereti. Na, de mire is használhatjuk még ezt az apró finomságot?

Tortába, palacsintába, pudingba, turmixba, fagyiba, limonádéba, csokiba... Reggelire, tízóraira, az ebéd mellé, vacsora előtt, uzsonnára... Nassolni, csipegetni, falatozni... 

Kezdjük az elején, hogyan és milyen formában tudjuk becsempészni ezt az egzotikus gyümölcsöt az étkezésünkbe? Ébredés után, a kiadós reggeli nagyon fontos a szervezetünknek. Mivel az epernek nagy a víztartalma, ezért a folyadékpótlást is megoldhatjuk vele. Ha a szendvicsünk után bekapunk pár szem epret, már felfrissültebbnek és teltnek fogjuk érezni magunkat, amit a szervezetünk meghálál nekünk. 

Munka közben, megéhezhetünk, lankad a figyelmünk. legyengülünk. Nem árt, ha van a közelünkben bekészítve egy dobozka friss eper, amit akár a számítógép mellett is falatozhatunk. A piros gyümölcs, serkenti a vérkeringést és segíti a koncentráció képességünk, így már biztosan kibírjuk ebédig. 

Az eper megfelelő desszertnek is ebéd és vacsora után; vagy edzés vitaminos eper turmixszal körítve. Akkor a legfinomabb és legizgalmasabb, ha a gyümölcsöt kreatívan használjuk fel. Belecsempésszük a palacsintába, és ízlés szerint ízesítjük. Eper tortát sütünk, vagy csak össze dobunk egy eper-banán-kiwi-alma (ki mit szeret) kombót.

 Gyerekeknek is vidám édességet gyárthatunk belőle, ha nem akarjuk őket a bolti tartósítószeres túlcukrozott édességekkel tömni őket. Étcsokoládéba márthatjuk, aminek magas a kakaó tartalma, hogy minél természetesebb legyen. Készíthetünk édes krémet, és eperszeletekkel díszíthetjük, áfonya darabkákkal, hogy minél színesebb legyen a gyerek szemeknek. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Végül, pedig egy híres eper torta receptet adnék az alkotó ínyenc olvasóknak. Nem kell hozzá túl sok minden és hamar kész. Szerintem megéri kipróbálni! 

Martha Stewart eper tortája:

  • 6 e.k. puha vaj + a tepsihez (összesen kb. 20 dkg)
  • 1,5 csésze finomliszt
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • 1 csésze + 2 e.k. cukor
  • 1 nagy tojás
  • 0,5 csésze tej
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 0,5 kg tisztított, félbevágott eper

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy kb. 25 centis tortaformát (én a piteformámat használtam, ami 28 centis) kivajazunk (én liszttel is vékonyan meghintettem, biztos ami biztos). Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, sütőport, sót.

A vajat és az egy csésze cukrot robotgép habverőjével közepes fokozaton habosra keverjük, kb. 3 perc alatt. Hozzáadjuk a tojást, majd a tejet, vaníliaaromát, és kikeverjük. Ezután lejjebb vesszük a gép sebességét, és lassan hozzáöntjük a lisztes keveréket. Beleöntjük a keveréket a tortaformába, egy spatulával elegyengetjük. A megtisztított, félbe vágott epreket vágott felükkel lefele elrendezzük a tésztán. A maradék cukorral meghintjük (én kevesebbet szórtam rá, mint 2 evőkanál).

A tortát 10 percig sütjük 180°C-on, majd levesszük a hőmérsékletet 160°C-ra, és addig sütjük, amíg aranybarna, rugalmas állagú nem lesz (kb. 10 perc). 8 szelet lesz belőle, szobahőmérsékleten, lazán letakarva két napig eláll.

Jól alkotást, és, ha tehetjük, menjünk ki a kertbe, szedjünk egy tál epret az esti film mellé!