Hiányzó cím!

Manapság nagy divatja lett az álomfogóknak. Tetoválásokként, lakásdekorációkként épp úgy közkeletűek, mint ahogy fülbevaló vagy nyaklánc formában. A továbbiakban bemutatjuk nektek, hogy készíthettek egyszerűen álomfogót.

Az álomfogó, más néven: álomcsapda az észak-amerikai indián kultúrából származik. Ez egy kézzel készült tárgy, aminek alapját fűzfából készült karika adja, amire laza hálót szőnek. Ezt személyes, illetve szentelt kiegészítőkkel díszítik, pl madártollakkal vagy gyöngyökkel.

Az eredetéről:
Az álomfogó legendája az ojibwa törzsből származik. De az évek múlásával az 1960-as 70-es évek pánindián mozgalma során a többi indián népcsoport is átvette ezt a szokást. Így lett ez a különböző indián törzsek egységének szimbóluma.

A hagyomány szerint kör alakú keret készítenek, majd állati ínból vagy vékony fonalból hálót készítenek rá. Az álomfogót az ágy fölé akasztják, mintegy bűbájként használva, hogy megvédjék gyermekeiket a rémálmoktól. Mivel a fűzfából készített álomfogó elszárad, nem él örökké, ezzel jelzi azt, hogy a gyermek átlépett a felnőttkorba. Az indiánok hisznek benne, hogy az álomfogó kiszűri a rossz álmokat: „A jó álmok átjutnak a nyíláson, a rossz álmok viszont csapdába esnek a hálóban, s elvesznek a hajnal fényében.”

képek forrása: www.favim.com