Hiányzó cím!

Manapság nagy divatja lett az álomfogóknak. Tetoválásokként, lakásdekorációkként épp úgy közkeletűek, mint ahogy fülbevaló vagy nyaklánc formában. A továbbiakban bemutatjuk nektek, hogy készíthettek egyszerűen álomfogót.

Az álomfogó, más néven: álomcsapda az észak-amerikai indián kultúrából származik. Ez egy kézzel készült tárgy, aminek alapját fűzfából készült karika adja, amire laza hálót szőnek. Ezt személyes, illetve szentelt kiegészítőkkel díszítik, pl madártollakkal vagy gyöngyökkel.

Az eredetéről:
Az álomfogó legendája az ojibwa törzsből származik. De az évek múlásával az 1960-as 70-es évek pánindián mozgalma során a többi indián népcsoport is átvette ezt a szokást. Így lett ez a különböző indián törzsek egységének szimbóluma.

A hagyomány szerint kör alakú keret készítenek, majd állati ínból vagy vékony fonalból hálót készítenek rá. Az álomfogót az ágy fölé akasztják, mintegy bűbájként használva, hogy megvédjék gyermekeiket a rémálmoktól. Mivel a fűzfából készített álomfogó elszárad, nem él örökké, ezzel jelzi azt, hogy a gyermek átlépett a felnőttkorba. Az indiánok hisznek benne, hogy az álomfogó kiszűri a rossz álmokat: „A jó álmok átjutnak a nyíláson, a rossz álmok viszont csapdába esnek a hálóban, s elvesznek a hajnal fényében.”

képek forrása: www.favim.com

Tojásfestés, húsvét, DIY!

Mivel közeledik a húsvét, így mos néhány tojásfestéssel kapcsolatos tippet mutatunk meg nektek. Az elkészítésük nem igényel nagyobb kézügyességet, aki eddig nem festett tojást, hát itt az idő! Bátran lehet gyakorolni ezeket az egyszerű technikákat! Tojásfestésre fel!

Legelső lépés minden technikánál, hogy a tojásokat fújjuk ki, vagy esetleg főzzük meg, ha kisgyerekkel együtt dolgozunk.

A következő tojásokhoz csak tojásfestésre lesz szükségünk. Ezt különböző kisboltokban, nagy bevásárlóközpontokban és kreatív vagy művészboltokban megvásárolhatunk, főleg így az ünnepek közeledtével. Mivel sokféle van, fajtánként változik az elkészítésük. Van amit forró vízben, kis ecettel kell bekeverni, van amit hideg vízben, így fontos, hogy a csomagoláson található útmutatót kövessük. Miután megvan a festék, mártsuk bele a tojásokat az egyenletes felület elérése érdekében. Ezek után csak a száradást kell megvárnunk.

kép forrása: www.favim.com

A következő technika a dekupázs technika. Ehhez is tojásra van szükségünk és dekupázs ragasztóra. A kifújt tojásokra vékony papírszalvéta darabokat teszünk, tetszőlegesen kivágott mintával, majd egy ecsettel a festéket eloszlatjuk a szalvétán, rálapogatva azt a tojásra. Fontos, hogy fehér alapú szalvéta legyen, hogy száradás után pedig csak a színes minta látszódjon.

kép forrása: www.favim.com

Persze természetes alapanyagokat is használhatunk. Például a vöröshagyma héjat a tojás főzővizébe tesszük, így színezi azt vörösre. Minél tovább hagyjuk benne annál vörösebb lesz. A főzővízbe ibolya szirmait helyezve lilás kékes tojást kapunk. Zöldre pedig a zeller, petrezselyem és a spenót színezi a tojást.

 

 

Kreatív dolgok 1#

Ebben a cikkben olyan kreatív dolgokat fogok bemutatni, amiket bármikor könnyedén elkészíthetsz. Akár szuper dekorációnak, akár ajándéknak.

 

Ha a szobába, vagy a nappaliba szeretnénk egy szép dekorációt a falra, de nem akarunk tapétázni, van egy egyszerűbb és praktikusabb módszer. Nincs is szükségünk, csak egy fekete filcre, vagy vékony ecset - attól függ milyen típusú mintát szeretnénk rajzolni - fekete festékre és egy ügyes rajzos kézre. 

 

Ez a megoldás személyes kedvencem. Bármilyen üveggel, meg lehet oldani, és remek kiegészítő kerti vacsorákhoz, szülinapi partikhoz, romantikus találkozókra... Használhatunk befőttes üveget, boros üveget, sőt ha elég ügyesek vagyunk, villanykörtét. Szükségünk lesz még apró mécses gyertyákra, pár darab madzagra, amivel felakasztjuk az üveget - ha olyan megoldást választunk - de lehet a lépcsőre, vagy az ablakba helyezni a kis világítósakat.

 

 

 

Ki ne emlékezne ezekre a figurákra. Akár az óvodából, vagy iskolából? A gyerekeknek szívesen tanítják ezt a vicces könnyen elkészíthető játékot. Nem kell hozzá túl sok mindent beszerezni. (ragasztó, olló, filc anyag - több színben- színes papír, apró szemek...) 

 

 

A manapság igen kedvelt dekoráció a papírfigurák. Amire szükségünk van olló, cérna, bármilyen papír. Kreatív fantáziánknak ne szabjon határt, hogy miféle mintákat vágunk ki. Lehetnek madarak, pillangók, szívecskék. A lényeg, hogy sok legyen belőlük és indulhat a játék. Felfűzhetjük, ragaszthatjuk. Falra, ajtóra. Hangulatos, látványos, hatásvadász. 

 

 

 

 

 

Kreatív alkotást! :)

A facebook függőség – népbetegség

Elég keveset beszélünk a témáról, pedig a mentális „betegségek” ugyanolyan veszélyesek az emberi társadalomra, mint a madárinfluenza, vagy a kergemarhakór. Az emberek közé egyre jobban beékelődik a technológia. Az okos kütyük átveszik felettünk az irányítást. Régen még csak az autókban volt megtalálható a navigációs rendszer, ma már előkapod a mobil készüléked és se perc alatt elő varázsolja neked a pontos útvonalat, hibátlan navigációval.

Ezzel nem is lenne semmi baj. A világ fejlődik és okosodik; de mi az a „játék”, ami bárkinek a telefonján megtalálható, és akién nincs, az már őskorinak számít?

Facebook. A közösségi oldal, ami összeköti az egész világot. A feltalálója Mark Zuckerberg, aki már megszámlálhatatlanul sok pénzt keresett eme technológiájával.

Mi meg azóta „lógunk a facebookon”.

 

 

Függő vagy-e, és mennyire vesztél el a like-ok világában? Nem is olyan nehéz kísértésbe esnünk, hiszen már nem csak otthon, hanem a telefonunkról is bármikor csatlakozhatunk a mágneses világhoz. Kihalásszuk az érdekesebbnél érdekesebb híreket, cikkeket, megosztásokat, képeket és belekerülünk a bűvkörébe. Egyszerűen nem fogunk tudni leállni.

Facebookozunk otthon, a munkába/iskolába menet. Az utcán, séta közben a tanórán… Szinte mindig, amikor csak szabad lesz a kezünk.

 

Megosztunk, „lájkolunk”, kiírunk valami kevésbé fontos hírt, aztán letöröljük, mert úgy van hozzá kedvünk. A kék logó bele égett a tudatunkba és nem tudunk nélküle létezni. A baráti összejöveteleken legalább két-három ember mindig lesz, aki közben a telefonján lóg, és épp pötyög.

„Csak az egyik ismerősömmel chatelek, akit már rég láttam”, „Ezt meg kell osztanom másokkal is, mert fontos esemény az életemben.” „Ez még nem függőség, ha szeretek „lájkolgatni”. Nyugtatjuk magunkat mindannyiszor. Ez még nem számít betegesnek.

Még is őszintén belegondoltunk már, hogy hányszor sétáltunk úgy a barátunk mellett, hogy többször kérte, rakjuk már el a telefont? És társaságban hányszor maradtunk le a fergeteges pillanatokról, mert épp a facebook üzenő falat böngésztük?

Megkérdeztük-e már ezt valakitől, hogy ez a kis „szokás” mikor fog túlnőni rajtunk és zár el végérvényesen a szociális világtól?

A macska jó közérzetet hoz

Használ-e a macskaterápia, vagy csak legenda az egész? A macskák évezredek óta köztünk élnek. Különböző fajtájú, természetű és színű létezik. Úgymond kedvünkre válogathatunk, és bármikor megtalálhatjuk a hozzánk illő kedvencet.

Ezeknek az állatoknak nem csak szórakozás, de élettani szerepük is van a környezetünkben. Sokan kételkednek a macskák „gyógyító” erejében, egérzabáló lustaságok. Mégis volt pár kreatív elme, akik ötletesen közvetítik üzenetüket.

 

Párizsban nyílt egy kávéház. A divatos Marais negyedben. Café des Chats – azaz a Macskák Kávéháza. Az ízletes sütemények és kávékülönlegességek mellett, rengeteg – az asztalok és vendégek között mászkáló - cica várja a kíváncsiskodókat és pihenni, kikapcsolódásra vágyókat.

A belvárosban lakó párizsiak örülnek ennek a lehetőségnek, ugyanis nem tudnak a lakásukban háziállatot tartani. Így itt kedvükre kiélhetik szenvedélyüket. Margaux Gandelon – a kávéház vezetője, így nyilatkozott - „A dorombolás, vibrálást vált ki, amely enyhíti az ízületi panaszokat és a reumát, csökkenti a vérnyomást és a fejfájást” – szerinte a macskaterápia jót tesz a közérzetnek és az egészségnek.

Rengeteg kedvelője van a hóbortos ötletnek. Előre helyet kell foglaltatni, ha be szeretnénk jutni a kivételes Kávéházba.

 

 

A jó hír az, hogy nem kell egészen Franciaországig repülnünk, hogy beüljünk egy cicás kávéra. Budapesten a Cat Café várja vendégeit a bársony talpúakkal.

 

Az eredeti ötlet Japánból származik. A picike kis alapterületű lakásókban nincs lehetőség házi kedvencek tartására – megvan az állatok közelségének az igénye, hiszen a keleti társadalmak nagy tisztelettel viseltetnek a macskák iránt.

Így sorra nyíltak azok a helyek, ahol ennek az igénynek megfelelően nem csak egy kis szünetre ülhet be az ember, hanem élvezheti az állatok társaságát.

 

A macska „divat” már Bécsben és Londonban is kezd megjelenni. Lehet, mégsem butaságról beszélnek az emberek és nekünk is jót tenne egy kiadós cica terápia?

A színes körmök mindig hódítanak!

A színes körmök mindig hódítanak!Ez idén ősszel sem lesz másként. A zöld, a rozsdabarna, továbbra is a falevelek színeivel harmonizál, ami kellemes hatást nyújt. Azonban nem mindig van pénz rá, hogy műkörmös készítse el körmeinket? Semmi baj, hiszen rengeteg trükk van, amivel fel lehet dobni még az egyszerű színeket is. Néhány apró eszköz segítségével, például fogpiszkálóval, csillámporral, vagy újságpapírral különlegessé varázsolhatjuk még az egyszerűt is.

Festői körmök:

Semmi egyéb nem kell egy fogpiszkálón kívül ahhoz, hogy körmeink hasonlóak legyenek egy festőpalettához. Néhány élénk színű körömlakk, némi türelem, és persze hosszas száradási idő, de a végeredmény miatt megéri az egész. 3-4 cseppet csöppentünk a körmünkre, majd a fogpiszkáló segítségével, húzunk belőle néhány vonalat, ezáltal olyanok lesznek, mint pacák. Ugyanezt hajtsd végre a többi körmödön, hagyd megszáradni, majd fesd át átlátszó körömlakkal, hogy még tartósabb legyen a ,,műalkotás”!

 

 

 

Újságos körmök

A legcélszerűbb alapszín a szürke, sárga, vagy fehér. Miután kifestetted, és hagytad megszáradni akörmeidet, jöhet a díszítés. A legjobb erre a feladatra, a fényes papírból készült újság. Vagdalj ki belőle darabokat, amiken betűk szerepelnek, lehetőleg aprók. Körmödet mártsd bele gyógyszertárban kapható alkoholba, majd az újságpapírt simítsd rá a körmödre néhány
másodpercig. Aztán vedd le és gyönyörködj a mintában. A tartósságot csak átlátszó lakkal lehet garantálni, különben a betűk először csak elmosódnak, majd teljesen le is kopnak.

 

 

Elmosott de nagyszerű

Fesd le valamilyen alapozó színnel körmeidet. Itt nincs sok dologra szükséged, csak még egy élénk színre, egy fogpiszkálóra, és mosogatószivacsra. Önts mind a két színű körömlakkból egy keveset valamilyen sima felületre-tükörre, műanyagra-. A két színt mosd össze fogpiszkálóval, hogy legyen közöttük átmenet. Majd nyomd rá a szivacsot, hogy kicsit beigya a lakkokat. A minta nagyszerűen fog mutatni a körmödön, miután rászorítottad a festékes szivacsot. Az utolsó lépés, mint mindig, ebben az esetben is az átlátszó körömlakk a fényes és tartós hatás miatt.

 

 

Ennyire egyszerű egyedi, és könnyen elkészíthető körmökben parádézni. Ha szeretnél őszi-lány lenni, akkor a színeket felcserélheted az évszaknak megfelelő árnyalatokra is. Sok sikert!