Eper szezon

Nincs olyan ember, aki ne szeretné ezt a piros finomságot. Frissen a kertből szedve a legfinomabb. Eper natúran, vagy tejszínhabbal díszítve, cukorba mártva, csokival leöntve... Ki hogy szereti. Na, de mire is használhatjuk még ezt az apró finomságot?

Tortába, palacsintába, pudingba, turmixba, fagyiba, limonádéba, csokiba... Reggelire, tízóraira, az ebéd mellé, vacsora előtt, uzsonnára... Nassolni, csipegetni, falatozni... 

Kezdjük az elején, hogyan és milyen formában tudjuk becsempészni ezt az egzotikus gyümölcsöt az étkezésünkbe? Ébredés után, a kiadós reggeli nagyon fontos a szervezetünknek. Mivel az epernek nagy a víztartalma, ezért a folyadékpótlást is megoldhatjuk vele. Ha a szendvicsünk után bekapunk pár szem epret, már felfrissültebbnek és teltnek fogjuk érezni magunkat, amit a szervezetünk meghálál nekünk. 

Munka közben, megéhezhetünk, lankad a figyelmünk. legyengülünk. Nem árt, ha van a közelünkben bekészítve egy dobozka friss eper, amit akár a számítógép mellett is falatozhatunk. A piros gyümölcs, serkenti a vérkeringést és segíti a koncentráció képességünk, így már biztosan kibírjuk ebédig. 

Az eper megfelelő desszertnek is ebéd és vacsora után; vagy edzés vitaminos eper turmixszal körítve. Akkor a legfinomabb és legizgalmasabb, ha a gyümölcsöt kreatívan használjuk fel. Belecsempésszük a palacsintába, és ízlés szerint ízesítjük. Eper tortát sütünk, vagy csak össze dobunk egy eper-banán-kiwi-alma (ki mit szeret) kombót.

 Gyerekeknek is vidám édességet gyárthatunk belőle, ha nem akarjuk őket a bolti tartósítószeres túlcukrozott édességekkel tömni őket. Étcsokoládéba márthatjuk, aminek magas a kakaó tartalma, hogy minél természetesebb legyen. Készíthetünk édes krémet, és eperszeletekkel díszíthetjük, áfonya darabkákkal, hogy minél színesebb legyen a gyerek szemeknek. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Végül, pedig egy híres eper torta receptet adnék az alkotó ínyenc olvasóknak. Nem kell hozzá túl sok minden és hamar kész. Szerintem megéri kipróbálni! 

Martha Stewart eper tortája:

  • 6 e.k. puha vaj + a tepsihez (összesen kb. 20 dkg)
  • 1,5 csésze finomliszt
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • 1 csésze + 2 e.k. cukor
  • 1 nagy tojás
  • 0,5 csésze tej
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 0,5 kg tisztított, félbevágott eper

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy kb. 25 centis tortaformát (én a piteformámat használtam, ami 28 centis) kivajazunk (én liszttel is vékonyan meghintettem, biztos ami biztos). Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, sütőport, sót.

A vajat és az egy csésze cukrot robotgép habverőjével közepes fokozaton habosra keverjük, kb. 3 perc alatt. Hozzáadjuk a tojást, majd a tejet, vaníliaaromát, és kikeverjük. Ezután lejjebb vesszük a gép sebességét, és lassan hozzáöntjük a lisztes keveréket. Beleöntjük a keveréket a tortaformába, egy spatulával elegyengetjük. A megtisztított, félbe vágott epreket vágott felükkel lefele elrendezzük a tésztán. A maradék cukorral meghintjük (én kevesebbet szórtam rá, mint 2 evőkanál).

A tortát 10 percig sütjük 180°C-on, majd levesszük a hőmérsékletet 160°C-ra, és addig sütjük, amíg aranybarna, rugalmas állagú nem lesz (kb. 10 perc). 8 szelet lesz belőle, szobahőmérsékleten, lazán letakarva két napig eláll.

Jól alkotást, és, ha tehetjük, menjünk ki a kertbe, szedjünk egy tál epret az esti film mellé!