Anyák napi ajándék kreatívan

Közeleg az anyák napja, és ebből az alkalomból lehet alkotni valami szépet a gyerekkel a nagymamáknak. A virágos kaspót nagyon egyszerű elkészíteni, és praktikus ajándék az anyukáknak, nagymamáknak. A gyerekek szívesen festenek, ragasztanak és tologatják a kavicsokat, így ezt a kaspót már némi segítséggel az egészen kicsik is el tudják készíteni.

Szükséges anyagok, eszközök:

- Fa kaspó

- Multi-kleber ragasztó

- Decoart Acrylic bastelfarbe akrilfesték

- Decoart firnish matt lakk

- Folyami kavics, hálóban 1 kg, a színt mi választjuk (akár többfélét is)

- Zsírkő-olaj, 100 ml

- ceruza, vonalzó, ecset

 

 

 

 

Elkészítése:

A fa kaspót felosztjuk 4 egyenlő részre, ami ebben az esetben 4 cm-es sávokat jelent. Váltakozó színű csíkokat festünk a színekkel, amiket választottunk. Kezdjük először a világosakkal, majd folytassuk a sötétekkel. Nem baj, ha nem sikerül tökéletesen a vonalon haladni, a kavicsoktól nem fog látszani. Ha a festés megszáradt, kezdhetjük a kavicsozást. Oldalanként haladunk, két fehér, egy fekete csíkkal.

Csak akkor fordítsunk a kaspón, ha tökéletesen odaragadtak a kavicsok, mert különben lecsúsznak. Ha kész mind a négy oldal, a kaspó belsejét és az akril festett részeket kenjük le a matt lakkal, a kavicsokat pedig a zsírkőolajjal, ami kifejezetten kavicsok fényezéséhez, polírozásához való anyag.

A kaspó ebben az állapotában csak mű-vagy szárazvirág tárolására való, de egy nejlonnal ki lehet bélelni, amit a szélén tűzőgéppel rögzíthetünk. Ebben az esetben már rakható bele olyan cserép vagy váza, amiben élő virág van.

Csotki – a szív szüntelen imája

Az orosz ortodox irodalom szerint Nagy Szent Antalnak látomása támadt, amint egy angyal megmutatta, hogy az embernek mi fog segíteni szétszórtság ellen.

Szerzetesek és papok kezdték fonni imádkozás közben, és miután elméjük belefáradt, a kezük mechanikusan el volt foglalva. Csak az a csotki igazi, amit csendben, imádkozva fontak.

 

 

 

 

Egy másik legenda szerint egy szerzetes csomókat kötött egy kötélre, melyet arra használt, hogy a kánon szerint előírt napi imáit elvégezze. De a szegény szerzetes erőfeszítése hiábavaló volt, mert az ördög folyton kioldotta a csomókat. Ekkor segítségére sietett egy szent angyal, és megtanította a szerzetest arra, hogy a csomókat egymásra tevődő kereszt formájában kösse, így az ördög már nem tudta kioldani.

 

Nem csak imádkozásra használják ezeket a karkötőket és nyakláncokat. Sokan úgy tartják, hogy segítséget ad nekünk abban, hogy megtaláljuk a szívünk hangját, hogy meghalljuk azt a belső hangot, ami folyton bennünk szól; csak épp képtelenek vagyunk csendben maradni.

 

A csotki alapanyaga általában fekete gyapjúfonal. Nevezik még a szerzetes imájának és a türelem iskolájának, mivel csendben kell fonni. Ezért ad áldást, hitet.

Sajnos a gyapjúfonalat Magyarországon elég nehéz beszerezni, kivételes esetekben, olyan kereskedésekben, ahol személyesen tudunk rendelni.

Viszont számos videót lehet találni a csotki készítéséről. Akinek van nagy türelme
és hisz az ilyesfajta „szellemekben” megtanulhatja a hagyományos csotki készítését. Ha mégsem lenne, bármelyik kegytárgy boltba beszerezhető egy csinos darab.

 

 

Fogható hóember

Szeretnél olyan hóembert, ami a lakásban is életben marad, és nem olvad el a kezed melegétől? Az internet új „lakója” meghódított jó pár szívet, röpke idő alatt. A kreatív emberek egyből lecsaptak a lehetőségre és számos stílusban megalkották a szuper cuki hóembert.

Rendkívül egyszerű egy ilyen hóember elkészítése. Aranyos, kreatív, ajándéknak is tökéletes. Nem szükséges hozzá különösebb szakmai tudás, nem kell varrnunk se kötnünk. Egyszerű és könnyen elkészíthető.

 

 

 

Ami szükséges hozzá:

  • egy pár fehér zokni (nagyságától függ, hogy mekkora lesz a hóemberünk)
  • egy pár színes mintás zokni
  • rizs (töltő anyagnak) lencse, vagy apró szemű gyöngybab stb…
  • szalag, zsinór
  • gumi, ragasztó
  • gomb a szemeknek
  • az orrnak, pedig egy narancssárga anyagdarab

 

Elkészítés:

A zokni sarok és talp részére nincs szükségünk, azt levágjuk.

Összegumizzuk a vágott részét és kifordítjuk.

Rajuk bele a töltő anyagunkat (rizs, lencse, bab). Kössük össze, majd nyomkodjuk meg, hogy a pamut anyagunk engedjen kicsit. Minél ducibb annál élethűebb lesz.

A vidám mintás zokni sarkát és tetejét levágjuk. A tetejéből készül majd a sapka rész.

Húzzuk rá, mint egy pulóvert, ez lesz a teste. Kössük meg spárgával, így kirajzolódik a pocakja.

A sapkát tegyük a fejére. Ha nem elég stabil pár öltéssel varrjuk hozzá, vagy ragasztóval illesszük oda. Végül ragasszuk fel a szemeket, az orrát és a gombjait. Kiegészítésképp rakhatunk rá sálat, apró díszt a sapkájára. Ha ügyesebbek vagyunk, varrhatunk rá szívecskét (párunknak tökéletes meglepetés egy téli délutánon).

Kész is van a „fogható” hóemberünk. Praktikus, egyszerű, aranyos ajándék bármely családtagunknak, barátunknak. Hamar és könnyen elkészíthető, ráadásul nem is kell különösebb költségekben vernünk magunkat.

Használjuk ki még a télből maradt napokat és kreáljunk pár cukiságot az ablakba.

 

 

 

Gondold újra a megunt pólóid

Lehet, hogy régi, lehet, hogy ódivatú de egy kis kreativitással átvarázsolhatod a kidobásra szánt ruhadarabjaid. Itt a tavasz, közelít a nyár és lassan szelektálásra kerülnek a szekrényben lapuló ruhadarabok. Szemezgesd át őket, reméljük a nosztalgiázás mellett kedvet kapsz majd átalakítani néhány elfelejtett pólót.

 

Véletlenül bukkantam rá ezekre a DIY- módszerrel újraélesztett pólókra, aztán visszagondoltam arra az időre, mikor még tiniként két számmal nagyobb zenekaros pólóban jártam. Majd az idő múlásával és a divat változásával nem hordtam őket, de azóta is a szekrényemben őrzöm mindet. Néha egyet-egyet pizsipólóként azért felveszek, de mára már csak a zene szeretete maradt meg. Aztán jött ez a kép szembe velem és gondoltam használhatóvá teszem a régi felsőket, nyári fesztiválokra tökéletesen alkalmasak lesznek.


  • Az elkészítéshez, amint látjátok csak egy megunt felsőre lesz szükség és egy ollóra.

  • Elsőként a póló elejét fordítsuk magunk felé.

  • Középen vágjuk fel a felsőt - ahogy a kép mutatja - V alakban, majd vágjuk ketté a V alakú bevágást.

  • Két oldalt megrövidítjük a felső elejét, majd vele egy vonalban a hátát is.

  • Végül levágjuk a póló ujját és egy csomót kötünk az elöl kettévágott V alak két szárából és kész is.

forrás: weheartit.com

forrás: weheartit.com

Következő felsőnkhöz is csak egy nem használt pólóra lesz szükségünk, ahogy az az előzőnél is.

 

  • Szembefordítjuk magunkkal a felsőt és levágjuk az ujjait - a varrástól távolabb pár centivel. Levágjuk a nyakán lévő szegélyt, és az alján lévőt is.

  • Ezután egy atlétát kapunk, amit megfordítunk, s az alul levágott szegéllyel az atléta két pántját körbetekerjük vele, majd elkötjük.

     



Ennyire egyszerű az egész. Ezekkel a technikákkal rég megunt vagy kevésbé használt felsőinket is újra hordható képes állapotba varázsolhatjuk.