Csotki – a szív szüntelen imája

Az orosz ortodox irodalom szerint Nagy Szent Antalnak látomása támadt, amint egy angyal megmutatta, hogy az embernek mi fog segíteni szétszórtság ellen.

Szerzetesek és papok kezdték fonni imádkozás közben, és miután elméjük belefáradt, a kezük mechanikusan el volt foglalva. Csak az a csotki igazi, amit csendben, imádkozva fontak.

 

 

 

 

Egy másik legenda szerint egy szerzetes csomókat kötött egy kötélre, melyet arra használt, hogy a kánon szerint előírt napi imáit elvégezze. De a szegény szerzetes erőfeszítése hiábavaló volt, mert az ördög folyton kioldotta a csomókat. Ekkor segítségére sietett egy szent angyal, és megtanította a szerzetest arra, hogy a csomókat egymásra tevődő kereszt formájában kösse, így az ördög már nem tudta kioldani.

 

Nem csak imádkozásra használják ezeket a karkötőket és nyakláncokat. Sokan úgy tartják, hogy segítséget ad nekünk abban, hogy megtaláljuk a szívünk hangját, hogy meghalljuk azt a belső hangot, ami folyton bennünk szól; csak épp képtelenek vagyunk csendben maradni.

 

A csotki alapanyaga általában fekete gyapjúfonal. Nevezik még a szerzetes imájának és a türelem iskolájának, mivel csendben kell fonni. Ezért ad áldást, hitet.

Sajnos a gyapjúfonalat Magyarországon elég nehéz beszerezni, kivételes esetekben, olyan kereskedésekben, ahol személyesen tudunk rendelni.

Viszont számos videót lehet találni a csotki készítéséről. Akinek van nagy türelme
és hisz az ilyesfajta „szellemekben” megtanulhatja a hagyományos csotki készítését. Ha mégsem lenne, bármelyik kegytárgy boltba beszerezhető egy csinos darab.