Anyák napi ajándék kreatívan

Közeleg az anyák napja, és ebből az alkalomból lehet alkotni valami szépet a gyerekkel a nagymamáknak. A virágos kaspót nagyon egyszerű elkészíteni, és praktikus ajándék az anyukáknak, nagymamáknak. A gyerekek szívesen festenek, ragasztanak és tologatják a kavicsokat, így ezt a kaspót már némi segítséggel az egészen kicsik is el tudják készíteni.

Szükséges anyagok, eszközök:

- Fa kaspó

- Multi-kleber ragasztó

- Decoart Acrylic bastelfarbe akrilfesték

- Decoart firnish matt lakk

- Folyami kavics, hálóban 1 kg, a színt mi választjuk (akár többfélét is)

- Zsírkő-olaj, 100 ml

- ceruza, vonalzó, ecset

 

 

 

 

Elkészítése:

A fa kaspót felosztjuk 4 egyenlő részre, ami ebben az esetben 4 cm-es sávokat jelent. Váltakozó színű csíkokat festünk a színekkel, amiket választottunk. Kezdjük először a világosakkal, majd folytassuk a sötétekkel. Nem baj, ha nem sikerül tökéletesen a vonalon haladni, a kavicsoktól nem fog látszani. Ha a festés megszáradt, kezdhetjük a kavicsozást. Oldalanként haladunk, két fehér, egy fekete csíkkal.

Csak akkor fordítsunk a kaspón, ha tökéletesen odaragadtak a kavicsok, mert különben lecsúsznak. Ha kész mind a négy oldal, a kaspó belsejét és az akril festett részeket kenjük le a matt lakkal, a kavicsokat pedig a zsírkőolajjal, ami kifejezetten kavicsok fényezéséhez, polírozásához való anyag.

A kaspó ebben az állapotában csak mű-vagy szárazvirág tárolására való, de egy nejlonnal ki lehet bélelni, amit a szélén tűzőgéppel rögzíthetünk. Ebben az esetben már rakható bele olyan cserép vagy váza, amiben élő virág van.

DIY gyertyatartók minden mennyiségben

A következő bejegyzésben is a nyarat idézzük fel néhány gyertyatartó segítségével. Biztosan láttatok már a következőkhöz hasonló, hangulatos képeket, amiken a kertet mindenféle saját gyártású gyertyatartó díszíti. Nyári estéket, baráti vagy családi összejöveteleket, romantikus estéket könnyedén tehetjük velük hangulatossá. Most mutatunk pár tippet, leírunk pár ötletet, hogyan is készíthetitek el saját kézzel ezeket a kis apróságokat, s tehetitek egyedivé a kertetek is.

Függő és felakasztott gyertyatartók:

forrás: www.favim.com

 

 • Ezek elkészítéséhez sima befőttes üvegre vagy úgy nevezett csatos befőttesüvegre lesz szükség, melyet papírboltokban és háztartási boltokban is be lehet már szerezni.

 • A felfüggesztéshez szükségünk lesz drótra, madzagra vagy vékonyabb láncokra.

 • A gyertyák köré bármilyen, nem gyúlékony díszítést tehetünk, mint például apró színes vagy egyszínű köveket, terméseket.

Az üvegeket megtisztítjuk, majd beleszórjuk a kiválasztott “körítésnek” szánt kavicsokat vagy terméseket. Ezek a dekoráció mellett arra is szolgálnak, hogy megtartsa egy helyben a gyertyánkat. Ezután elhelyezzük benne a gyertyát. Az üveg szélét ezután körbekötjük a dróttal, vagy a madzaggal - ha csatos üvegünk van az a jobbik eset, mivel ezeknek van kis akasztójuk és nekik nem kell külön kötözés csak egy szál drót/madzag amivel felkötjük majd a tartójára. Szóval ha a nyak rész megvan, és elvégeztük ezeket a folyamatokat a többi üvegen is - mivel ajánlatos legalább három tartót elkészíteni, hogy jól mutasson - egy szál rögzítővel felkötjük őket egy ágra egymás mellé. De elhelyezhetjük faágakon, teraszok gerendájára, vagy korlátokra, mindenképp jól fognak mutatni.

 

 

Úszó gyertyák:

 

forrás: www.favim.com

 

Ezek a tartók nem csak hangulatosak, de mutatósak is és talán inkább a lakásbelsőt díszíthetik, mintsem a kertet.

 • Elkészítéshez szükségünk lesz vékony, átlátszó vázára.

 • A vázákat vízzel vagy zselével tölthetjük meg.

 • A víz akkor célszerű ha csak köveket teszünk a vázába, vagy ha egy nagyobb tálba tesszük a gyertyákat és szirmokat teszünk a víz felszínére.

 • A zselé viszont akkor jó, ha faágakat, vagy egyéb dolgokat akarunk megállítani úgy, hogy nem mozduljanak el.

 • A gyertyát is papír vagy dekorboltokban be lehet szerezni, úszógyertya néven keressétek.

 • Direkt ilyen dolgokra van kitalálva.

 

Különlegességek:

forrás: www.favim.com

 • Aki igazán különleges dolgokra vágyik, annak adunk még pár ötletet.

 • Az első képen a borkedvelőknek kedvezünk, itt ugyan is egy nagyobb vázába parafadugókat gyűjtöttek, majd ezekre tettek egy kisebb pohárban gyertyát, majd körülszórták ezt is parafadugóval. Látványos, vicces és egyszerű megoldás.

 • Második képen egy kettévágott és kifaragott mini tökben van a gyertya - egyszerűen csak egy mécsest helyeztek bele. Láttam már narancs héjban és almában is elhelyezve - illatos és praktikus.

 • Harmadik képen egy egyszerű pohárból varázsolhatunk csodát. Egy csipkedarabbal körbetekerjük a poharat majd ragasztóval összeragasztjuk vagy cérnával összetűzzük és már kész is - romantikus alkatoknak ideális.

 • Az utolsó képeken a fáé a főszerep, itt már elkelhet az erős férfi kéz. Fa tuskóba vagy héjba illesztett mécsesek természetes hatásúak, s ha nem tudnunk kivésni egy fát sem akkor az utolsó kép is mutatja, elég ha csak egy pohárban rátesszük őket a kis csülkökre.